Historien bag guitaren

Der er mange meninger om, hvor guitaren oprindelig stammer fra. Mange tilslutter sig dog den opfattelse, at der er tale om en kulturvandring fra Mellemøsten til Spanien i det 12. århundrede, hvor blandt andet arabere, de såkaldte maurere, bragte den med sig, og det så er her den videre udvikling af udseende og anvendelse har fundet sted.

Strengeinstrumenter findes over det meste af verden, og hvor man end kigger hen, har mange af disse instrumenter inkluderet det persiske ord for streng, nemlig ”tar” i instrumentnavnet. Det gælder både for sithar, khitara og naturligvis guitar.

Vi skal dog helt frem til 1500-tallet, før der fandtes et instrument, som minder om vor tids guitar. Det var den spanske vihuela. Op gennem århundrederne kom der flere guitarer til, først med 4 strenge, så med 5 strenge, alle dobbeltstrengede. Først i 1700-tallet fik instrumentet 6 strenge, enkeltstrenge, og i slutningen af 1800-tallet skete så den helt store udvikling.

I Sevilla indledte guitarbyggeren Antonio de Torres Jurado et samarbejde med flere guitarister, hvoraf en af de mest kendte var Francisco Tárrega. I 1860’erne udviklede Torres og Tárrega den spanske guitar i den form, som vi kender i dag. Der var på det tidspunkt tale om en helt ny guitartype, som var både større og langt mere klangfuld end de tidligere modeller.
Siden denne guitar har udviklingen ikke stået stille, og der eksperimenteres og skabes løbende nye guitarer.

Mange forbinder guitar med moderne musik, men faktisk brugte så kendt en klassisk komponist som Franz Schubert netop guitaren til at skabe flere værker.
I moderne tid har guitaren undergået store forandringer, så vi i dag har et kæmpe udvalg af guitarer, både akustiske og elektriske, som anvendes til al slags musik, lige fra den klassiske flamenco, country- og westernmusik, blues, pop, rock og til mange andre genrer.

Kommentarer